"Umlaute" in \header

classic Classic list List threaded Threaded
8 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

"Umlaute" in \header

Wolfgang Mechsner
How can I get german Umlaute in \header!
Lilypond Version 2.6.4.3

Thank you for help!

Wolfgang
--
Wolfgang Mechsner
http://www.wolfgang-mechsner.de
Email: [hidden email]


_______________________________________________
lilypond-user mailing list
[hidden email]
http://lists.gnu.org/mailman/listinfo/lilypond-user
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: "Umlaute" in \header

Don Blaheta
Quoth Wolfgang Mechsner:
> How can I get german Umlaute in \header!
> Lilypond Version 2.6.4.3

Are you able to enter text as utf-8 (Unicode)?  That's all that should
be required; I have umlauted text in both headers and lyrics under
2.6.4.

--
-=-Don Blaheta-=-[hidden email]-=-=-<http://www.blahedo.org/>-=-
A language that doesn't have everything is actually easier to program
in than some that do. --Dennis M. Ritchie


_______________________________________________
lilypond-user mailing list
[hidden email]
http://lists.gnu.org/mailman/listinfo/lilypond-user
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: "Umlaute" in \header

Wolfgang Mechsner
If I run my emacs in utf-8 mode, it does not work either!

???

Wolfgang


> Are you able to enter text as utf-8 (Unicode)?  That's all that should
> be required; I have umlauted text in both headers and lyrics under
> 2.6.4.

> Quoth Wolfgang Mechsner:
> > How can I get german Umlaute in \header!
> > Lilypond Version 2.6.4.3



_______________________________________________
lilypond-user mailing list
[hidden email]
http://lists.gnu.org/mailman/listinfo/lilypond-user
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: "Umlaute" in \header

Nicolas Sceaux
Wolfgang Mechsner <[hidden email]> writes:

> If I run my emacs in utf-8 mode, it does not work either!

Is your file buffer really in utf-8 mode? (you should then see "u:--" in
the buffer bar). Try: C-x RET f utf-8 RET

nicolas


_______________________________________________
lilypond-user mailing list
[hidden email]
http://lists.gnu.org/mailman/listinfo/lilypond-user
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: "Umlaute" in \header

Mats Bengtsson-6
In reply to this post by Wolfgang Mechsner
You haven't told us what operating system you use. However, if you
use Windows, I have experienced exactly the same problem with
saving UTF-8 from Emacs. It works in Linux, but I haven't tried
to investigate what the problem is in Windows. Maybe someone
else on the mailing list have been more successful with Emacs on
Windows?

One nice alternative that should work on all platforms is to use
jedit, which has very convenient LilyPond support, see
http://web.interware.hu/fodber/lilytut/

The simple solution I have used occasionally is to use notepad
to enter the Unicode and save as UTF-8.

   /Mats

Wolfgang Mechsner wrote:

>If I run my emacs in utf-8 mode, it does not work either!
>
>???
>
>Wolfgang
>
>
>  
>
>>Are you able to enter text as utf-8 (Unicode)?  That's all that should
>>be required; I have umlauted text in both headers and lyrics under
>>2.6.4.
>>    
>>
>
>  
>
>>Quoth Wolfgang Mechsner:
>>    
>>
>>>How can I get german Umlaute in \header!
>>>Lilypond Version 2.6.4.3
>>>      
>>>
>
>
>
>_______________________________________________
>lilypond-user mailing list
>[hidden email]
>http://lists.gnu.org/mailman/listinfo/lilypond-user
>  
>

--
=============================================
        Mats Bengtsson
        Signal Processing
        Signals, Sensors and Systems
        Royal Institute of Technology
        SE-100 44  STOCKHOLM
        Sweden
        Phone: (+46) 8 790 8463
        Fax:   (+46) 8 790 7260
        Email: [hidden email]
        WWW: http://www.s3.kth.se/~mabe
=============================================



_______________________________________________
lilypond-user mailing list
[hidden email]
http://lists.gnu.org/mailman/listinfo/lilypond-user
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: "Umlaute" in \header

Wolfgang Mechsner
Indeed I use emacs in Linux. But it is very strange:

1. It worked always fine with Lilypond 2.4.6 and the following versions. Now I
have 2.6.4.3. and the problem started.

2. And: it does not work with jedit!

I love Lilypond but each upgrade serves a new surprise :-)

Thank you,
Wolfgang

PS: Mats, sorry about this email to you without the list address!

Am Mittwoch, 14. Dezember 2005 11:57 schrieb Mats Bengtsson:

> You haven't told us what operating system you use. However, if you
> use Windows, I have experienced exactly the same problem with
> saving UTF-8 from Emacs. It works in Linux, but I haven't tried
> to investigate what the problem is in Windows. Maybe someone
> else on the mailing list have been more successful with Emacs on
> Windows?
>
> One nice alternative that should work on all platforms is to use
> jedit, which has very convenient LilyPond support, see
> http://web.interware.hu/fodber/lilytut/
>
> The simple solution I have used occasionally is to use notepad
> to enter the Unicode and save as UTF-8.
>
>    /Mats
>
> Wolfgang Mechsner wrote:
> >If I run my emacs in utf-8 mode, it does not work either!
> >
> >???
> >
> >Wolfgang
> >
> >>Are you able to enter text as utf-8 (Unicode)?  That's all that should
> >>be required; I have umlauted text in both headers and lyrics under
> >>2.6.4.
> >>
> >>Quoth Wolfgang Mechsner:
> >>>How can I get german Umlaute in \header!
> >>>Lilypond Version 2.6.4.3
> >
> >_______________________________________________
> >lilypond-user mailing list
> >[hidden email]
> >http://lists.gnu.org/mailman/listinfo/lilypond-user

--
Wolfgang Mechsner
Goebenstr. 3
49076 Osnabrück
Telefon: 05 41 / 2 05 20 90
Mobil: 01 79 / 9 09 66 84
http://www.wolfgang-mechsner.de
http://wolfsfundstuecke.blog.de
Email: [hidden email]


_______________________________________________
lilypond-user mailing list
[hidden email]
http://lists.gnu.org/mailman/listinfo/lilypond-user
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: "Umlaute" in \header

Mats Bengtsson-6
It's certainly no surprise that your "problems" started when you changed
from 2.4 to 2.6, since in version 2.4 you could only use latin1 encoding
(or plain ASCII), which means that LilyPond could only handle western
European text, whereas in verson 2.6 you can "only" use UTF-8 encoding,
which means that LilyPond can handle almost any language in the world.

Maybe you have some setting in your .emacs file that prevents the
multi-language support (MULE) to work correctly. For example, in my
.emacs, I had a setting
(setq-default enable-multibyte-characters nil)
which prevented MULE from working correctly. Uncommenting that
line solved the problem. An easy way to see if your .emacs is a problem
is to run Emacs using 'emacs -q myfile.ly'.
If you add the following lines to the end of your file, then Emacs will
automatically use the correct UTF-8 encoding:
%%% Local variables:
%%% coding: utf-8
%%% End:

   /Mats

Wolfgang Mechsner wrote:

>Indeed I use emacs in Linux. But it is very strange:
>
>1. It worked always fine with Lilypond 2.4.6 and the following versions. Now I
>have 2.6.4.3. and the problem started.
>
>2. And: it does not work with jedit!
>
>I love Lilypond but each upgrade serves a new surprise :-)
>
>Thank you,
>Wolfgang
>
>PS: Mats, sorry about this email to you without the list address!
>
>Am Mittwoch, 14. Dezember 2005 11:57 schrieb Mats Bengtsson:
>  
>
>>You haven't told us what operating system you use. However, if you
>>use Windows, I have experienced exactly the same problem with
>>saving UTF-8 from Emacs. It works in Linux, but I haven't tried
>>to investigate what the problem is in Windows. Maybe someone
>>else on the mailing list have been more successful with Emacs on
>>Windows?
>>
>>One nice alternative that should work on all platforms is to use
>>jedit, which has very convenient LilyPond support, see
>>http://web.interware.hu/fodber/lilytut/
>>
>>The simple solution I have used occasionally is to use notepad
>>to enter the Unicode and save as UTF-8.
>>
>>   /Mats
>>
>>Wolfgang Mechsner wrote:
>>    
>>
>>>If I run my emacs in utf-8 mode, it does not work either!
>>>
>>>???
>>>
>>>Wolfgang
>>>
>>>      
>>>
>>>>Are you able to enter text as utf-8 (Unicode)?  That's all that should
>>>>be required; I have umlauted text in both headers and lyrics under
>>>>2.6.4.
>>>>
>>>>Quoth Wolfgang Mechsner:
>>>>        
>>>>
>>>>>How can I get german Umlaute in \header!
>>>>>Lilypond Version 2.6.4.3
>>>>>          
>>>>>
>>>_______________________________________________
>>>lilypond-user mailing list
>>>[hidden email]
>>>http://lists.gnu.org/mailman/listinfo/lilypond-user
>>>      
>>>
>
>  
>

--
=============================================
        Mats Bengtsson
        Signal Processing
        Signals, Sensors and Systems
        Royal Institute of Technology
        SE-100 44  STOCKHOLM
        Sweden
        Phone: (+46) 8 790 8463
        Fax:   (+46) 8 790 7260
        Email: [hidden email]
        WWW: http://www.s3.kth.se/~mabe
=============================================



_______________________________________________
lilypond-user mailing list
[hidden email]
http://lists.gnu.org/mailman/listinfo/lilypond-user
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: "Umlaute" in \header

Wolfgang Mechsner
The mystery was indeed in the .emacs file. The following setting

(standard-display-european t)
(set-language-environment 'Latin-1)

contradicted the utf-8 setting:

(custom-set-variables
  ...
  '(current-language-environment "UTF-8")
 '(default-input-method "rfc1345")
 '(global-font-lock-mode t nil (font-lock))
...
Thank you a lot for your solution!
Wolfgang.

Am Donnerstag, 15. Dezember 2005 12:27 schrieb Mats Bengtsson:

> It's certainly no surprise that your "problems" started when you changed
> from 2.4 to 2.6, since in version 2.4 you could only use latin1 encoding
> (or plain ASCII), which means that LilyPond could only handle western
> European text, whereas in verson 2.6 you can "only" use UTF-8 encoding,
> which means that LilyPond can handle almost any language in the world.
>
> Maybe you have some setting in your .emacs file that prevents the
> multi-language support (MULE) to work correctly. For example, in my
> .emacs, I had a setting
> (setq-default enable-multibyte-characters nil)
> which prevented MULE from working correctly. Uncommenting that
> line solved the problem. An easy way to see if your .emacs is a problem
> is to run Emacs using 'emacs -q myfile.ly'.
> If you add the following lines to the end of your file, then Emacs will
> automatically use the correct UTF-8 encoding:
> %%% Local variables:
> %%% coding: utf-8
> %%% End:
>
>    /Mats
>
> Wolfgang Mechsner wrote:
> >Indeed I use emacs in Linux. But it is very strange:
> >
> >1. It worked always fine with Lilypond 2.4.6 and the following versions.
> > Now I have 2.6.4.3. and the problem started.
> >
> >2. And: it does not work with jedit!
> >
> >I love Lilypond but each upgrade serves a new surprise :-)
> >
> >Thank you,
> >Wolfgang
> >
> >PS: Mats, sorry about this email to you without the list address!
> >
> >Am Mittwoch, 14. Dezember 2005 11:57 schrieb Mats Bengtsson:
> >>You haven't told us what operating system you use. However, if you
> >>use Windows, I have experienced exactly the same problem with
> >>saving UTF-8 from Emacs. It works in Linux, but I haven't tried
> >>to investigate what the problem is in Windows. Maybe someone
> >>else on the mailing list have been more successful with Emacs on
> >>Windows?
> >>
> >>One nice alternative that should work on all platforms is to use
> >>jedit, which has very convenient LilyPond support, see
> >>http://web.interware.hu/fodber/lilytut/
> >>
> >>The simple solution I have used occasionally is to use notepad
> >>to enter the Unicode and save as UTF-8.
> >>
> >>   /Mats
> >>
> >>Wolfgang Mechsner wrote:
> >>>If I run my emacs in utf-8 mode, it does not work either!
> >>>
> >>>???
> >>>
> >>>Wolfgang
> >>>
> >>>>Are you able to enter text as utf-8 (Unicode)?  That's all that should
> >>>>be required; I have umlauted text in both headers and lyrics under
> >>>>2.6.4.
> >>>>
> >>>>Quoth Wolfgang Mechsner:
> >>>>>How can I get german Umlaute in \header!
> >>>>>Lilypond Version 2.6.4.3
> >>>
> >>>_______________________________________________
> >>>lilypond-user mailing list
> >>>[hidden email]
> >>>http://lists.gnu.org/mailman/listinfo/lilypond-user

--
Wolfgang Mechsner
Goebenstr. 3
49076 Osnabrück
Telefon: 05 41 / 2 05 20 90
Mobil: 01 79 / 9 09 66 84
http://www.wolfgang-mechsner.de
http://wolfsfundstuecke.blog.de
Email: [hidden email]


_______________________________________________
lilypond-user mailing list
[hidden email]
http://lists.gnu.org/mailman/listinfo/lilypond-user